Een bij de NDSM werf passend ontwerp voor het plein rondom de IJ-kantine waarin rekening gehouden wordt met de logische en wenselijke looproutes, fietsbewegingen en bereikbaarheid voor expeditie. De oude Baanderij, waarin de IJ kantine huisvest, de lange betonnen pier een prominente plek krijgt. Zo wordt recht gedaan aan de bijzondere plek in het hart van de NDSM werf.

De sleutelwoorden voor het gebruik van de NDSM kade zijn transitie en verblijven. De NDSM kade is de plek waar mensen vanaf Amsterdam Centraal aanlanden op de NDSM, een drukke plek waar dag en nacht actie is. Verblijven zonder een verplichte consumptie, met de benen over de rand, dichtbij het water. Het ontwerp zoekt het water op, in plaats van een hoge ontoegankelijke oever worden lage kaden gemaakt, het water in, om meer ruimte te creëren voor de Baanderij. De natuurstenen treden zijn breed, 1 meter en passen bij de robuuste sfeer, maat en schaal van de NDSM. De randen kennen een ideale zithoogte en bieden zo een ideale plek om even te wachten op je afspraakje, te zitten in de zon en te genieten van het uitzicht over het IJ en alle drukte, het komen en gaan van mensen, golven, schepen en de pont.

Impressie NDSM kade, zitten aan het IJ
Definitief Ontwerp NDSM kade
Technische details NDSM kade

Het ontwerp voor de NDSM kade zou het verhaal van de werf moeten vertellen, het plein als middelpunt, maar vooral als onderdeel van de historische werf. Het belangrijkste middel is de vloer, het maaiveld, de vloer smeedt alle verschillende onderdelen van de werf aan elkaar. De hellingen, de scheepsbouwloods, de tranformatorhuisjes, de timmerwerkplaats, de lasloods en dus ook de centraal op het plein gelegen Baanderij. De pleinvloer van oude hergebruikte gebakken klinkers in keiformaat vloeit om de betonnen hellingen, vult de oude kraansporen, en omarmt alle historische gebouwen. Deze klinker is de basis voor het ontwerp, eenvoudig, duidelijk, zoals, in de tijd dat de werf in werking was, de te gebruiken oppervlakten bestraat werden.

 

impressie NDSM kade, gemaakt door DMOO
luchtfoto NDSM werf, gemaakt door gemeente Amsterdam
MINTSKE landschapsontwerp

opdracht:      Gemeente Amsterdam Ruimte & Duurzaamheid
samenwerking:  Marseille Buiten
impressies:    DMOO
ontwerp:       2017/2018